Information om socker och näring
Vår matkultur har förändrats. Från att vara en social begivenhet, där man äter tillsammans med familj och vänner, har maten blivit ett individuellt företag: man äter själv ”on the move” på väg i bilen eller på tåget eller framför datorn eller teven. Detta resulterar typiskt i att man väljer lätttillgänglig mat / snabbmat, som har ett högt innehåll av fett och socker. Dessutom tappar man fokus och äter tanklöst utan uppmärksamhet, vilket resulterar i att man ofta äter mer, än man behöver.
Mindfulness-baserade metoder har vunnit gehör under senare år. En översiktsartikel från 2014 har sammmanställt resultaten från 21 studier, där man har tittat på fetma-relaterade ätbeteenden som binge eating, emotionell eating och external eating. Interventionerna är baserade på olika kombinationer av metoder från mindfulness och kognitiv beteendeterapi (se text nedanför).
Resultat:
Binge eating: | 11 av 12 studier visade förbättringar i frekvens och / eller svårighetsgrad av överätning. |
Emotional eating: | 5 av 8 studier visade förbättringar i förekomsten av och/eller suget efter emotionell ätning. |
External eating: | 4 av 6 studier visade förbättringar i frekvensen av external eating. Resultat relaterade till vikt: 9 av 10 studier rapporterade om antingen viktminskning eller stabil vikt. |
Sammanlagt rapporterar 18 (86 %) av studierna förbättringar i ätbeteende. Författarna drar slutsatsen att de preliminära fynden tyder på, att mindfulness-baserade tekniker är användbara för att förebygga och behandla övervikts-relaterat ätbeteende, särskilt binge eating, emotional eating och external eating.
Reference: O’Reilly GA et al. Mindfulness-based interventions for obesity-related eating behaviours: a literature review. Obes Rev 2014; 15(6): 453-61.