Perspektiv

Information om socker och näring

Överviktiga äter mer sällan socker

2007-05-14

Socker har utpekats som den stora boven i fetmadebatten. Nu visar en färsk undersökning från AC Nielsen, numera The Nielsen Company, att underviktiga oftare äter godis och dricker läsk än personer med övervikt. Samtidigt är det betydligt vanligare att överviktiga väljer lightprodukter än personer med normalvikt.


I en ny undersökning utförd av The Nielsen Company, intervjuades 2907 vuxna över 15 år i Sverige om sin syn på kost, motion och hälsa. Resultatet visar något överraskande att underviktiga både äter godis och dricker läsk betydligt oftare än de som väger för mycket. Trettio procent av dem som väger i underkant konsumerar dessa produkter minst en gång i veckan, vilket kan jämföras med ca tjugo procent av dem som är överviktiga.


- Det är många intressanta aspekter på hälsa som har kommit fram i undersökningen, bl a att kunskaperna om socker och fett har blivit sämre, säger Ingrid Salomonsson, vetenskaplig rådgivare på Danisco Sugar.


Atkins och varianter av GI-metoden som i många fall går ut på att minska kolhydraterna i maten har länge varit populära bantningsmetoder. Tron på att trenddieterna är hälsosamma för alla, även för dem som inte behöver banta, har också fått genomslag i kunskaperna om maten och dess betydelse för hälsan. För sju år sedan visste 73 procent av de tillfrågade att fett innehåller mer kalorier än kolhydrater, men i den nuvarande undersökningen hade kunskapen sjunkit, endast 36 procent vet detta idag. Okunskapen är lika stor i alla viktgrupperna.


- Antagligen har sockerdebatten gjort att människor är mer rädda för att äta socker än för att äta fett, säger Ingrid Salomonsson. Många tänker inte på att det är mycket kalorier i feta livsmedel, även i t ex nötter och mandel som betraktas som nyttiga. Fett innehåller ju mer än dubbelt så många kalorier som kolhydrater.


Undersökningen visar också att det är betydligt fler svenskar som anser att man bör begränsa sockerintaget, än som tycker att man ska äta mindre fett, trots att fett ger mer än dubbelt så många kalorier än socker. Fler och fler får dåligt samvete efter att ha ätit något sött och tror dessutom att socker är vanebildande, trots att det inte finns några vetenskapliga fakta som har visat det. Det är viktigt att äta en balanserad kost och inte överdriva konsumtionen av sockersötade produkter. Man kan äta allt men inte alltid!


Mer än hälften av befolkningen är intresserade av hälsa, men intresset sjunker med stigande vikt. 35 procent av dem som väger mest tycker att det är viktigt att röra sig, medan nästan dubbelt så många med normalvikt tycker att det är viktigt för hälsan.


För mer information kontakta:
Ingrid Salomonsson, vetenskaplig rådgivare,
Danisco Sugar, 040/53 70 15
E-post: ingrid.salomonsson@danisco.com

Tillbaka