Perspektiv

Information om socker och näring

Är socker tomma kalorier?

Om socker är ”tomma kalorier” beror på sammansättningen av livsmedlen eller måltiden.

Uttrycket ”tomma kalorier” beskriver antingen fett och/eller socker i livsmedel, som inte har något eller mycket begränsat näringsmässigt värde, som t.ex. läsk, godis, kakor eller snacks. Dessa livsmedel innehåller energi, men de innehåller i stort sett inte vitaminer eller mineraler.

Om socker är ”tomma kalorier” beror därför på i vilket sammanhang sockret förekommer och sammansättningen av livsmedlen eller måltiden. Rent socker äter man sällan. Utöver att ge sötma bidrar socker till fler sensoriska egenskaper, som färg, konsistens, doft och smak. Socker kan därigenom öka urvalet av livsmedel, som man har lust att äta. Socker få exempelvis ofta fiberrika produkter eller sura och beska bär att smaka bättre. Dessutom har undersökningar visat, att personer med ett moderat sockerintag sällan har brist på vitaminer och mineraler. Uttrycket ”tomma kalorier” beskriver antingen fett och/eller socker i livsmedel, som inte har något eller mycket begränsat näringsmässigt värde, som t.ex. läsk, godis, kakor eller snacks. Dessa livsmedel innehåller energi, men de innehåller i stort sett inte vitaminer eller mineraler.

Tillbaka till Socker och hälsa »