Perspektiv

Information om socker och näring

Hur mycket socker är det i frukt, grönsaker och bär?

Socker förekommer naturligt i frukt, bär och grönsaker i varierande mängder. Sockerbetor och sockerrör är de enda växter, som innehåller så mycket socker att det lönar sig att utvinna det. Socker bildas av vatten, sol och koldioxid. Vanligt socker kallas också sackaros. Sackaros består av lika delar glukos (druvsocker) och fruktos (fruktsocker). Sackaros förekommer tillsammans med fruktos och glukos i alla frukter och grönsaker.

Koncentrationen av naturliga sockerarter i frukter, bär, rotfrukter och grönsaker varierar kraftigt, både mellan olika växter och inom samma art, t.ex. mellan olika äppelsorter.

Andra sockerarter är laktos, som finns i mjölkprodukter, och maltos, som finns i stärkelse från sädesslag som vete och korn.

Alla sockerarter är kolhydrater, som har ett energiinnehåll på 17 kJ per gram (4 kcal per gram).

 

Tillbaka till Socker och hälsa »