Perspektiv

Information om socker och näring

Barn kan lära sig att äta varierat

Kräsenhet är ett centralt ämne hos många barnfamiljer, som upplever, att bristande vilja eller lust till annorlunda och varierad mat blir ett problem för barnets hälsa. Men det finns en väg bort från kräsenhet.

Analysinstitutet YouGov Zapera har just genomfört en undersökning åt Nordic Sugar bland 1000 föräldrar och frågat dem om deras barns hälsa. 70 % av föräldrarna anser att deras barn i stor eller mycket stor utsträckning äter tillräckligt hälsosam mat. Vi frågade de övriga föräldrarna om orsaken till bristen på sunda matvanor. 65 % av dessa föräldrar skyller på att barnen är kräsna.

Att kräsenhet är en utbredd företeelse, är inte nytt. Det forskas också på flera håll, kring vad man kan göra åt, att barn är kräsna – bland annat vid Aalborgs Universitet. Här håller Mette Vang Mikkelsen just på att avsluta sin filosofie doktorsavhandling om lunchmåltider i förskoleverksamheten. Hon utgår från den s.k. Saperemetoden, som med framgång har använts i Sverige och Finland inom måltidsverksamheten på förskolor och skolor. Metoden går ut på att vidga barnens smakpreferenser, öka variationen i den mat de äter, vilket i slutänden ger sundare matvanor.

”Om barn ska äta nyttigare, måste de vuxna börja med att skippa begreppet ”nyttig mat”. Många har som utgångspunkt – ät upp din broccoli, för att det är nyttigt. Det enda barn lär sig av det, är att det som är nyttigt, inte smakar gott. Man ska i stället hellre tala om smak och sinnlighet och arbeta med barnens matpreferenser”, säger Mette Vang Mikkelsen.

I hennes projekt sker detta, genom att barnen kan se maten, som lagas i köken. De kan känna doften, känna på råvarorna och ibland också få vara med och laga maten.

”Vi respekterar barnets gränser. Ingen blir tvingad. Det ska vara kul. Därför leker man fram ny mat lagad med nya råvaror och vi kan se att deras ”matmod” ökar efter hand, berättar Mette Vang Mikkelsen.

Barns matpreferenser grundläggs, när barnen är små och när de är omkring 3 år utvecklas deras smaklökar, så att de kan förnimma smaken av något bittert. Då upplever föräldrarna att barnen kan bli mer selektiva i sin mat. Därför är det viktigt att göra något åt kräsenheten just i 3-årsåldern.

Fem goda råd från Mette Vang Mikkelsen mot kräsenhet

  1. Det är ytterst få människor – barn eller vuxna - som vill stoppa okända livsmedel i munnen. Så visa råvarorna för barnen och låt dem känna på dem och lukta på dem, innan de tillagas och låt gärna barnen hjälpa till att laga maten.
  2. Ge rätterna och livsmedlen roliga namn, som Superman-soppa, eller dinosaurieträd (broccoli).
  3. Prata med barnen om hur maten smakar. Smakar det sött, surt, umami, bittert eller salt?
  4. Ha tålamod och servera rätterna flera gånger. Forskning visar att barn börjar tycka om mat först efter att de har blivit serverad den 10-15 gånger.
  5. Slappna av och försök att skapa goda måltider i stället för konflikter, som fokuserar på att få barnet att äta.

Se graf

Se alla resultat från undersökningen här